سیلوین تسون متولد ۲۶ آوریل ۱۹۷۲ در پاریس می باشد. زندگینانه سیلون تسون پر از سفرهای غیر معمول و چالش های مختلفی است. او یکی از نویسندگان و جهانگردان برجسته فرانسوی است که آثارش به خاطر سفرهای غیرمعمول و مهارت او در نویسندگی شناخته می شود. او با الهام از تجربیات خود در سفرهای دور از خانه، داستان هایی خاص و جذاب خلق کرده است. تسون در یکی از سفرهایش با شرایط سخت و در دل طبیعت به زندگی می پرداخته و این تجارب به غنای کتاب های او افزوده است. از جمله آثار موفق او می توان به The Consolations of the Forest (۲۰۱۱) اشاره کرد، که در آن به زندگی یک نفره اش در یک کلبه دورافتاده در سیبری به مدت شش ماه می پردازد. این کتاب نه تنها توصیفاتی زیبا از طبیعت دارد، بلکه خواننده را به تفکر درباره ارزش صبر و تنهایی دعوت می کند.
کتاب دیگر او، هنر صبر (۲۰۱۹) می باشد که به جستجوی پلنگ های برفی در تبت اختصاص دارد. تسون به خاطر این کتاب، موفق به دریافت جایزه Renaudot شد. سیلوین تسون نمونه ای از نویسندگان ادبیات جهان است که تجربیات واقعی زندگی در دل طبیعت و سفر را به داستان های جذاب و آموزنده بدل می کند و آثارش به ما یادآوری می کند که زندگی واقعی می تواند در دور افتاده ترین نقاط زمین نیز یافت شود. کتاب بازگشت ابدی از تسون نیز در این وبسایت موجود می باشد که ترجمه آن توسط پریزاد تجلی انجام شده است. با بررسی زندگی و رزومه این نویسنده در این مقاله با ما همراه باشید.
کتابها و سفرهای سیلون تسون
سیلون تسون نویسنده و ماجراجویی است که در سال 1991 با یک موتور سیکلت از ایسلند مرکزی عبور کرد و سپس در کاوشی در غار در بورنئو شرکت کرد. این آغاز سفرهای حیرت انگیز او بود. در سالهای 1993 و 1994، او با الکساندر پوسین، که از دوران دبیرستان او را می شناخت، با دوچرخه دور دنیا را گشتند و تحصیلات خود را در رشته جغرافیا به پایان رساندند. تسون درباره این سفرها در کتاب «On a roulé sur la terre» در سال 1996 توضیحاتی را آورد، که برای آن جایزه IGN جوانان را دریافت کرد. در سال 1997، تسون و پوسین با پای پیاده از هیمالیا عبور کردند، که این سفر پنج ماه به طول کشید.این سفر 5 ماهه شامل 5000 کیلومتر میشد که آن را به پایان رساندند. همچنین همکاری دیگر بین او و پوسین در سال 1998 به کتاب «La Marche dans le ciel» انجامید.
در سالهای 1999 و 2000، تسون و عکاس پریسیلا تلمون با اسب از قزاقستان تا ازبکستان عبور کردند و دو کتاب برجسته از این سفر نوشتند. در حین این سفرها حادثه ای در سال 2014 باعث شد تا تسون از ناحیه جمجمه دچار آسیب جدی شود، اما او دوباره به زندگی حرفه ای خود برگشت و تصمیم گرفت پیاده از فرانسه نیز عبور کند، موضوعی که در کتاب «در مسیرهای سرگردان» آمده است. با مشاهده به زندگینانه سیلون تسون متوجه میشویم که او علاوه بر نویسندگی، در فیلم های مستند نیز مشارکت داشته و جوایز متعددی را دریافت کرده است. کتاب «هنر صبر» او درباره تجربه اش در جستجوی پلنگ برفی، جایزه Renaudot 2019 را به ارمغان آورد. اگر به دنبال انواع کتاب برای مطالعه میگردید انتشارات دیارنامگ آثار این نویسنده بخصوص بازگشت ابدی را توصیه می کند.
ایده ها و فعالیت های تسون
سیلون تسون به عنوان یکی از افراد برجسته در زمینه نویسندگی، بازیگری و جهانگردی همیشه جنجال آفرین بوده است. این شخص با ایده های سفر و سبک زندگیش دیگران به ارائه نظرات درباره او واداشته است. از جمله این نظرات می توانیم به موارد زیر بپردازیم:
- کلیشه ها و کلیشه ها: منتقدانی همچون بروس بگو به این نکته اشاره می کنند که تیسون به تصاویر و کلیشه های قدیمی مربوط به سفرها وابسته است. گیلوم تورود در کتابش با عنوان “کاوشگران جدید”، تیسون را با نویسندگان نوآورتر مقایسه کرده و می گوید که او نیز کلیشه های ماجراجویی را تکرار می کند.
- ایدئولوژی نئوکلنیالیستی: ژان-زاویر ریدون استدلال می کند که کتاب های تیسون با ظاهری انسانی، ایدئولوژی نئوکلنیالیستی را ترویج می دهند. ریدون همچنین درباره اصالت توصیف تیسون از تنهایی و خطر تردید دارد.
- سبک واکنشی: اوالین پییلر از روزنامه “لوموند دیپلماتیک” تیسون را بخشی از یک سنت واکنشی توصیف می کند. او تسون را به نویسندگانی مانند راجر نی مینه و لوئیس-فرانسیسیدان سلین مرتبط می کند. همچنیناو می گوید که در کتابهای سیلون تسون شاهد هستیم که وی از افت مدرنیته اندوهگین است. برخی رسانه ها و منتقدان، مانند “لکسپرس”، تیسون را بهعنوان بخشی از “راست ضد مدرن” توصیف می کنند.
- روابط سیاسی: تیسون به دایره های سیاسی راست افراطی مرتبط است. فرانسوا کروگ او را در کتابش درباره تاریخ ادبیات ، راست افراطی معرفی می کند و به تحسین تیسون از روشنفکران جنجالی، ژان راسپایل و دومینیک وِنر، اشاره دارد.
- جنجالهای اخیر: در ژانویه 2024، نامزدی تیسون بهعنوان حامی جشنواره “Printemps des poètes” با واکنش های منفی همراه شد. یک درخواست امضا شده توسط 2000 شخصیت فرهنگی، انتصاب او را مورد انتقاد قرار داد و ادعا کرد که این امر ایدئولوژی های راست افراطی را عادی کرده است.
فیلمها و کتابهای سیلون تسون
سیلون تسون نویسنده و فیلمساز در زندگینامه خود آثار بسیاری در زمینه سفر، طبیعت و فلسفه دارد. او با نگاهی عمیق به چالش های زندگی بشری، به ویژه در مواجهه با طبیعت و حیات وحش، آثار خود را خلق می کند. تسون سبکی شاعرانه و توصیفی دارد و از تجربیات شخصی خود در سفرها بهره می برد. نور و رنگ در فیلم هایش نقش اساسی را ایفا می کند و به زیبایی های طبیعت توجه ویژه ای نشان می دهد. تسون در کتاب های خود به تفکر در مورد معنا و هدف زندگی می پردازد، و این موضوعات را به شکل زیبایی به تصویر می کشد.
با بررسی زندگینانه سیلون تسون و آثار او در می یابیم که مضمون کتابهایش، توصیف دقیق مسافرت ها، دلایل انتخاب مسیرها و تجربیات شخصی اش از زندگی در طبیعت است.او همچنین از زندگی نزدیک به طبیعت به عنوان وسیله ای برای بررسی سوالات عمیق تری مانند تنهایی و شگفتی های زندگی استفاده می کند. تسون با ایجاد فضایی بصری و احساسی در آثارش، مخاطب را به تفکر وادار می کند. می توان گفت عناوین مختلفی در زمینه نویسندگی و فیلمسازی در رزومه او وجود دارد که در ادامه با بررسی زندگینانه سیلون تسون آنها را معرفی می کنیم. انتشارات دیارنامگ با ارائه انواع رمان در کنار دیگر کتاب ها، اثری از تسون شامل مجموعه ای از داستان هایش را در قالب کتاب بازگشت ابدی چاپ نموده است
فیلمهای سیلون تیسون
با مشاهده به زندگینانه سیلون تسون می توان دریافت که بیشتر آثار او برگفته از زندگی در طبیعت می باشد. در واقع می توان گفت که سبک نوشتاری او و ایده هایش به چالش های موجود در طبیعت بر می گردد که این مسئله در آثار او به فیلمها یا مستندهایش مشاهده می شود. در ادامه فیلمهای او را معرفی می کنیم.
- Of Penguins and Men (2004) – نویسنده: صدای متن
- این فیلم به بررسی زندگی پنگوئن ها و ارتباط آنها با انسانها میپردازد.
- Un lac en hiver (2005) – نویسنده و کارگردان مشترک
- این فیلم داستانی شاعرانه درباره دریاچه ای در زمستان است.
- Alone, 180 Days on Lake Baikal (2011) – نویسنده و کارگردان مشترک
- سفر به دریاچه بایکال و زندگی در کلبه ای تنها.
- In the Forests of Siberia (2016) – منبع متنی از سفر
- این فیلم بر اساس کتابی به همین نام ساخته شده است که به تنهایی در جنگل های سیبری می پردازد.
- The Velvet Queen (2021) – گوینده و نویسنده
- این مستند درباره تلاش ها برای پیدا کردن پلنگ برفی است.
- On the Wandering Paths (2023) – منبع متنی از سفر
- این فیلم به جستجو در مسیرهای دوردست میپردازد.
باید این موضوع را خاطر نشان کنیم که مترجم چه نقش اساسی را در ارائه و انتقال مفاهیم ایفا می کند. تمامی این آثار با محتویاتشان تنها با ایفای نقش موثر مترجم برای دیگر جوامع معنی میگیرد. می توان نتیجه گرفت نقش مترجم در برقراری ارتباط بین فرهنگ ها نقشی بسیار اساسی می باشد.
کتابهای سیلون تیسون
در قسمت پایانی بیوگرافی سیلون تسون به بررسی کتابهای او می پردازیم. اگر قسمت های قبلی را مطالعه کرده باشید متوجه تفکرات او در نویسندگی و سبک نوشتارش می شوید. در ادامه به معرفی آثار او می پردازیم.
- On a roulé sur la terre (1996)
- چشم اندازی بر سفرهایی که بر روی زمین داشتیم.
- La Marche dans le ciel: 5000 km à pied à travers l’Himalaya (1998)
- سفری 5000 کیلومتری از طریق هیمالیا با پای پیاده.
- La Chevauchée des steppes (2001)
- گذر بر روی دشت های وسیع آسیای مرکزی.
- Carnets de Steppes: à cheval à travers l’Asie centrale (2002)
- یادداشت هایی از سفر با اسب در آسیا مرکزی.
- L’Axe du loup (2004)
- سفر از سیبری به هند، در مسیر فرار از کولکها.
- Sous l’étoile de la Liberté (2005)
- سفری 6000 کیلومتری در اوراسیا.
- The Consolations of the Forest (2011; English 2012)
- داستان تنهایی در کلبه ای در تایگای سیبری.
- Berezina: From Moscow to Paris Following Napoleon’s Epic Fail (2015; English 2019)
- سفری از مسکو به پاریس با محوریت ناکامی های ناپلئون.
- On the Wandering Paths (2016; English 2022)
- ماجرایی در جستجوی ناشناخته ها.
- Un été avec Homère (2018)
- تابستانی با آثار هومر.
- The Art of Patience: Seeking the Snow Leopard in Tibet (2019; English 2021)
- جستجوی پلنگ برفی در تبت و یادگیری صبر.
- Un été avec Rimbaud (2021)
- تابستانی با ریمبود، شاعر بزرگ.
- Une ode à la vie (2022)
- ادای دینی به زندگی و زیبایی های آن.
- Avec les fées (2024)
- سفری خیالانگیز با موجودات افسانه ای.
انتشارات دیارنامگ در این مقاله قصد داشت تا با معرفی نویسنده ای دیگر کتابدوستان به پازلی دیگر از دنیای کتابها آشنا کند و وسعت دید بیشتری را ارائه دهد. این وسعت دید مطمئناً به انتخاب های بیشتر و آنشایی با عقاید و دیدگاه های جدید را فراهم می آورد.