احسان یارشاطر متولد ۱۴ فروردین ۱۲۹۹ می باشد که در ۱۰ شهریور ۱۳۹۷ از دنیا رفتند. کتاب های احسان یارشاطر از جمله آثار برجسته در تاریخ ایران شناسی می باشد. همچنین ایشان از اشخاص معروف و شناخته شده در زمینه ایران شناسی، زبان و ادبیات فارسی هستند. یارشاطر تحصیلات عالی خود را در دانشگاه تهران و دانشگاه لندن گذرانده و از فارغ التحصیلان برجسته این دانشگاه ها شناخته می شود. کتابها، مقالات و پژوهش های وی از جمله آثاری در دنیا می باشد که بسیار مورد توجه و تقدیر قرار گرفته است. این توجه موجب گردید تا تعداد زیادی از ویراستاران و نویسندگان مختلف از نقاط مختلف جهان با او همکاری داشته باشند.
یارشاطر بنیان گذار دانشنامهٔ ایرانیکا (دانشنامه بزرگ در جهان که به عنوان مرجع ایرانشناختی است) و همچنین مؤسس مرکز مطالعات ایرانشناسی در دانشگاه کلمبیا بوده است. ایشان بر ادبیات و تاریخ ایران بسیار تسلط داشته و یادداشت هایی ارزشمند نیز از او در این زمینه بجای مانده است. از جمله فعالیت های یارشاطر می توان به نویسندگی شانزده جلد کتاب تاریخ ادبیات فارسی اشاره نمود که که هر یک به بررسی عمیق آثار ادبی و فرهنگی ایران پرداخته است. ایشان جوایزی همچون جایزه بیتا را به دلیل تلاشهای فراوانش در زمینه ایرانشناسی دریافت نموده است. در ادامه با زندگینامه احسان یار شاطر همراه انتشارات دیارنامگ باشید.
- تحصیلات احسان یار شاطر
- فعالیت های دکتر یار شاطر
- آثار احسان یار شاطر
- کتاب های استاد یارشاطر در انتشارات دیارنامگ
تحصیلات احسان یار شاطر
احسان یارشاطر ، تحصیلات خود را از دانشگاه تهران آغاز نمود. او رشته زبان و ادبیات فارسی را در دانشکده ادبیات و علوم انسانی این دانشگاه انتخاب کرد و پس از آن، به تدریس در دبیرستان علمیه تهران مشغول شد. در آن زمان نیز به دعوت حسین گونیلی به معاونت دانشسرای مقدماتی تهران منصوب گردید. یارشاطر در همان سال به مقطع دکترا راه یافت و رساله اش را با عنوان «شعر فارسی در نیمهٔ دوم قرن نهم» را زیر نظر علی اصغر حکمت به پایان رساند. تحصیلات ایشان طبق لیست زیر می باشد.
- کارشناسی:
- رشته: زبان و ادبیات فارسی
- دانشگاه: دانشگاه تهران
- سال فارغ التحصیلی: ۱۳۲۱ خورشیدی
- دکترا:
- رشته: ادبیات زبان فارسی
- عنوان رساله: «شعر فارسی در نیمهٔ دوم قرن نهم»
- راهنما: علی اصغر حکمت
- سال فارغ التحصیلی: ۱۳۲۶ خورشیدی
- کارشناسی ارشد:
- دانشگاه: دانشگاه لندن
- سال فارغ التحصیلی: ۱۳۳۱ خورشیدی
- دکترا:
- موضوع رساله: «زبان تاتی جنوبی» (تحقیق دربارهٔ زبان مردم آذری)
- سال فارغ التحصیلی: ۱۳۳۹ خورشیدی
- دفاعیه در: مسکو و همزمان با کنگرهٔ خاورشناسی ۱۹۶۰
بعد از دریافت درجه دکترا، در لندن به پژوهش در زمینه زبان های باستانی ایران پرداخت و با گذراندن دوره های آموزشی زبان های باستانی، در سال ۱۳۳۱ از دانشگاه لندن مدرک کارشناسی ارشد و در سال ۱۳۳۹ دکترا را کسب کرد.
فعالیت های دکتر یار شاطر
دکتر احسان یارشاطر یکی از چهره های فرهیخته و اثرگذار در حوزه ایران شناسی و ادبیات فارسی به شمار می رود. او در سال ۱۳۳۲ به ایران بازگشت و به عنوان دانشیار در رشته زبان اوستا و فارسی باستان مشغول به کار شد. این سمت تا سال ۱۳۳۷ ادامه یافت و پس از آن، با بازنشستگی ابراهیم پورداوود، وی مسئولیت تدریس رشته فرهنگ ایران باستان را بر عهده گرفت. یار شاطر به عنوان یک مروج ادبیات، در سال ۱۳۳۳ بنگاه ترجمه و نشر کتاب را تأسیس نمود و سپس با مجله سخن همکاری کرد که این اقدام زمینه ساز نشر بهتر و گسترده تر آثار ادبی شد. او همچنین در زمره اعضای هیئت امنای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قرار گرفت که نشان از علاقهاش به تعلیم و تربیت نسل جوان دارد.
شاید یکی از بزرگ ترین دستاوردهای او، آغاز پروژه تدوین دانشنامه ایرانیکا در سال ۱۳۴۷ باشد. با توجه به درخواست یار شاطر و با حمایت مالی سازمان برنامه و بودجه، این پروژه علمی و پژوهشی شکل گرفت. بعد از انقلاب ۱۳۵۷ و قطع بودجه ایرانیکا، او تلاش های گستردهای انجام داد تا از طریق بنیاد ملی علوم انسانی آمریکا، ادامه این پروژه میسر شود.
یکی از کتاب های احسان یارشاطر که می توان گفت تاثیر زیادی بر شناخت فرهنگ ایران دارد کتاب حکمت تمدنی می باشد که توسط دکتر محمد توکلی طرقی نوشته شده است. دکتر یار شاطر در ایالت متحده نیز به فعالیت هایش ادامه داد و مرکز ایران شناسی را بنیان گذاری نمود. ایشان تلاش بسیاری نمود تا موجب شناخته شدن بیشتر فرهنگ ایرانی در سطح جهانی شود. زندگینامه یارشاطر و فعالیت های او به عنوان منبع الهام و راهنمایی برای نسل های آینده در عرصه های فرهنگی و علمی مطرح است.
آثار احسان یار شاطر
همانطور که اشاره کردیم دکتر احسان یار شاطر، به عنوان یک شخصیت برجسته در زمینه ایران شناسی و ادبیات فارسی می باشد. دکتر یار شاطر با آثارش تأثیر چشمگیری بر فهم و تفسیر فرهنگ و تاریخ ایران گذاشته است. ایشان با دستاوردهای علمی خود در حوزه های مختلف از جمله تاریخ، فرهنگ و هنر، به عنوان یکی از پیشروان این رشته ها شناخته می شود. ایشان در طول فعالیت های علمی خود، مقالات متعددی در مجلات معتبر داخلی و بین المللی منتشر کرده است. آثار وی به بررسی عمیق زبان و ادبیات فارسی پرداخته و بسیاری از ابعاد فرهنگ ایرانی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. کتاب هایش، که شامل مجموعه ای از یادداشت ها و مقالات جمع آوری شده در موضوعات مختلف می باشد، منبعی ارزشمند برای دانشجویان و پژوهشگران این حوزه به شمار می آید.
لیست کتاب های احسان یارشاطر :
- کتاب حکمت تمدنی مجموعه یادداشت ها و آثار احسان یارشاطر
- ابن سینا ۱۳۳۲
- ابن سینا، پنج رساله ۱۳۳۲
- شعر فارسی در عهد شاهرخ ۱۳۳۴
- داستان های شاهنامه ۱۳۳۶. (برندهٔ جایزهٔ یونسکو در سال ۱۹۵۹)
- داستان های ایران باستان. تهران ۱۳۳۶ (بهترین کتاب سال در سال ۱۳۳۸)
- برگزیدهٔ داستان های شاهنامه ۱۳۵۳
- نقاشی نوین. ۱۳۴۴
از دیگر دستاوردهای برجسته دکتر یار شاطر، پژوهش هایی در زمینه تاریخ ایران می باشد. این پژوهش ها به بررسی تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در دوره های مختلف تاریخ ایران می پردازد. این آثار به درک بهتر تاریخ پیچیده ایران و هویت فرهنگی آن کمک شایانی کرده است. ویژگی خاص نوشتارهای وی، توجه به جزئیات و بهره گیری از منابع مختلف تاریخی و ادبی است که به عمق تحلیل هایش افزوده و خواننده را به تفکر عمیق تری در این زمینه ها ترغیب می کند.
کتاب های استاد یارشاطر در انتشارات دیارنامگ
استاد احسان یارشاطر، ایران شناس و ادیب بزرگ، در طول زندگی پربار خود آثار ارزشمندی در زمینه زبان و ادبیات فارسی و تاریخ فرهنگ ایران تألیف کرده است. وی با تکیه بر دانش گسترده اش، نگارش کتاب هایی بر عهده داشت که به بررسی عمیق موضوعات مختلف می پرداخت. احسان یارشاطر علاوه بر فعالیت های پژوهشی و تألیفی، نقش مهمی در ترویج فرهنگ و ادبیات فارسی ایفا کرد و آثارش به عنوان منابع معتبر در دانشگاه ها و مراکز علمی شناخته می شود.
انتشارات دیارنامگ، به عنوان یکی از ناشران معتبر در ایران، به چاپ و انتشار آثار استاد یارشاطر پرداخته است. این انتشارات به تلاش در راستای گسترش ادبیات ایران و فرهنگ ایرانی شهرت دارد و آثار یارشاطر را با کیفیت عالی به بازار نشر ارائه میدهد. کتاب های او که شامل متون تاریخی، فرهنگی و ادبیات می باشد، در این انتشارات منتشر می شوند و دسترسی آسان تری را برای پژوهشگران و علاقه مندان فراهم می آورند. در مقاله زندگینامه یارشاطر به آثار او اشاره نمودیم که امیدواریم به شما عزیزان در جهت آشنایی با این بزرگمرد کمک کرده باشیم.
فروشگاه کتاب دیارنامگ نیز به عنوان فضایی برای عرضه این آثار، به مشتریان امکان دسترسی آسان به کتاب های استاد یارشاطر و دیگر اساتید را فراهم نموده است. این فروشگاه با ارائه کتب متنوع در زمینه های مختلف، به ترویج فرهنگ مطالعه و دانش افزایی کمک شایانی میکند. ارائه کتاب های این نشریه نقش قابل توجهی را در ارتقاء سطح علمی جامعه ایفا می نماید. آثار استاد یارشاطر در دیارنامگ نمایانگر یک گنجینه فرهنگی و علمی با ارزش برای نسل های آینده است.